OSMÂN B. SÂLİH
Önce Hanîf sonra Servet mahlasını kullanan şairin asıl adı Osmân’dır. Doğum tarihi bilinmeyen Osmân’ın babası Silahdar kâtiplerinden Pazarbaşı Sipahi Salih Çavuş’tur. Babasına nisbetle şairin ismi bazı kaynaklarda Pazarbaşızâde Osmân Servet Efendi şeklinde geçmektedir.
Kaynaklar Osmân’ın İstanbullu olduğunu ifade etmekte ve künyesini Osmân bin Sâlih el-İstanbulî şeklinde vermektedir. Osmân, Enderun’da eğitim görmüş ve Enderun-ı Hümâyûn terbiyesi almıştır. Müstakimzâde, Tuhfe-i Hattâtîn’de; Murâdî de Silkü’d-Dürer adlı eserinde Osmân bin Sâlih’ın aynı zamanda hattat olduğunu belirtirler. Müstakimzâde, onun Hocazâde Seyyid Ahmed Efendi’den sülüs ve nesih meşk ederek icazet aldığını belirtmiştir.
Osmân bin Sâlih, 1164/1750’te el-Hacc Beşir Ağa’nın hizmetinde Daru’s-saâde yazıcısı olmuştur. Bu görevinden alındıktan sonra şair Hâcegân sınıfına dâhil olmuş ve burada bir memuriyet almıştır. Şair 1180/1766 yılında vefat etmiştir. Şairin nerede vefat ettiğine dair iki farklı kayıt bulunmaktadır: Mehmed Süreyyâ’ya göre Ruha’da; Fatîn, Müstakimzâde, Şemseddin Sâmi ve Mehmet Nâil Tuman’a göre ise Maraş’ta vefat etmiştir.
Müellifin İstanbul kütüphanelerinde üç nüshası bulunan Dîvân’ı vardır. 2019 yılınca Cemal Aksu tarafından hazırlanan Dîvân’ı Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından yayınlanmıştır.